Η άλγεβρα της Β' λυκείου μας ταξιδεύει στο αρχιπέλαγος των συναρτήσεων. Εκεί θα μιλήσουμε γενικά περί των ιδιοτήτων τους και αργότερα θα συναντήσουμε δύο παλιές γνώριμες: Τις τριγωνομετρικές και πολύωνυμικές συναρτήσεις με τις οποίες είχαμε ασχοληθεί στην 3η γυμνασίου.
Προς το τέλος θα δούμε για πρώτη φορά ένα νέο είδος αντίστροφων συναρτήσεων, την εκθετική και λογαριθμική συνάρτηση. Αμφότερες εμφανίζονται σε αμέτρητες εφαρμογές της πληροφορικής, των οικονομικών και της βιολογίας.
Στα μαθηματικά προσανατολισμού εν πολλοίς θα ασχοληθούμε με αυτό που λέμε αναλυτική γεωμετρία. Με απλά λόγια, θα αναλύσουμε τα γνωστά γεωμετρικά σχήματα όπως τα διανύσματα, οι ευθείες και οι κύκλοι μέσω αριθμητικών υπολογισμών και συνεταγμένων.
Από την μελέτη μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν η έλλειψη (για να μπορούμε να προβλέπουμε τις τροχιές των πλανητών), η παραβολή (για να μπορούμε να παίζουμε με τους καθρέφτες και να χειραγωγούμε το φως) και η υπερβολή (για τον ίδιο λόγο!).
Η γεωμετρία της Β λυκείου περιλαμβάνει έννοιες όπως οι αναλογίες, η ομοιότητα, οι ορθές προβολές και το Πυθαγόρειο θεώρημα, όπου μάλιστα θα δούμε και μια σημαντική γενίκευσή του, τον επονομαζόμενο νόμο συνημιτόνων. Θα μάθουμε πώς να υπολογίζουμε εμβαδά βασικών σχημάτων και θα κλείσουμε με ένα special αφιέρωμα σε ότι έχει να κάνει με τον κύκλο.
Ύλη